Categoriearchief: Jong

5-9-2020: Een teleurstellende Morlincourt voor de Jonge duiven.

Vandaag hadden we 20 jonge duiven mee op Morlincourt. Redelijk hoge verwachting van dat ze vandaag op tijd thuis zouden komen.
Ze waren vanmorgen gelost om 10.30u, 8028 duiven voor de gehele afdeling 9.

Via het portaal van Benzing, zagen we dat een clubgenoot zijn duiven gigantisch goed kreeg, dat wij uiteindelijk 11 minuten nadat zij beginnen met draaien onze eerste jonge duif konden verwelkomen. Dit is uiteraard veel te laat en ook teleurstellend, maar dat is de andere kant van de medaille.

De eerste duif was de 20-1140853. Van vaderskant eigen kweek, waarin ‘Twan’ en ‘Champ’ naar voren komen. Van moederskant de 14-799 (de afgelopen 2 weken in de top met de Natour!) de ‘799’ is een rechtstreekste dochter van Pierre x dochter van de ‘Strik’ van G&R Schuiling te Wijhe.
* Onze eerste duif op de natour vlucht van vandaag, de 19-458 is een volle zuster van de ‘799’ *

De tweede duif die vandaag binnen kwam was de 20-1140932. Dit is een duivin met aan vaderskant ‘Super di Caprio jr’ comn. Atema x aan moederskant de ‘Super 53’ van de comb. Atema x Dochter van de Titan van W.A. de Bruijn.
* De derde duif die vandaag binnen kwam op de natour, de 19-461 heeft dezelfde vader! *

In de vereniging zijn we bijna van het blad afgevallen en komen we terug op een 34e en 45e plek.
In CC3 komen we terug op een 48e plek en hadden we nog 9 jonge duiven in de prijzen.

Alle 20 jonge duiven zijn inmiddels weer thuis, maar hebben wij voor komende week al besloten dat wij niet verder gaan spelen met de jonge duiven.
Zij hebben dit seizoen genoeg meegemaakt en geleerd. We gaan met de ruim 40 jonge duiven die we nog hebben, een mooie selectie maken voor aankomend vliegseizoen!

Gebr. Sterken

29-8-2020: Dizy-le-Gros voor de Jonge duiven!

Voor de Jonge duiven stond er vandaag een vlucht vanuit Dizy-le-Gros op het programma. Dit is voor het eerst twee dagen mand, we hebben natuurlijk onze duiven geprobeerd hier goed op te trainen, maar het is altijd maar de vraag of ze ook daadwerkelijk eten/drinken in de wagen.
Het duurde even zaterdag, maar uiteindelijk zijn de duiven gelost om 11.15u. Op deze vlucht hadden we 29 jonge duiven mee. Nu hoor ik jullie al denken wat een bijzonder aantal, maar we hebben onze Jonge duiven echt geselecteerd op fitheid, alertheid en wie er echt goed bij liepen. Ook de gezondheid van onze duiven vinden wij belangrijk en nemen daarin niet onnodige risico’s.

We merkten op dat in andere afdelingen om ons heen, het tempo lager lag, dan de duiven die we thuis hadden gekregen van de Natour. Wij hadden enigzins verwacht dat deze duiven misschien nog wel dezelfde snelheid konden halen, maar dit hadden we al snel bijgesteld naar beneden.
Via compuclub live konden we het goed volgen in onze afdeling en zagen we dat als de duiven eenmaal arriveerde, ze elkaar goed opvolgde.

Bij ons kwam de eerste om 14.48u, de eerste duif in de buurt! Dit was de 20-1140876. Dit is een duif die uit eigen kweek komt, met duiven van ‘Op de Beeck-Baetens’ en van ‘J&Fl. Hendriks’ en verder terug te herleiden naar onze eigen ‘Champ’.

De tweede duif was de 20-1140918. Dit is een ‘Rien Weijers’ (Zoon van Olympic Hansje, H&EJ Eijerkamp) en aan moederskant ‘Petra’ van Peter Janssen te Kleve.

We vonden dat tussen onze eerste drie duiven, teveel tijd zat (11 min) maar in korte tijd daarna kwamen de duiven snel achter elkaar en hadden we ook al 10 duiven in 20 min.

In de vereniging het Zuiden komen we met deze prestatie op een 7e plek tegen 227 duiven (7e, 25e, 47e, 48e, 49e) Binnen onze vereniging speelt een liefhebber ontzettend goed met zijn jonge duiven! Vorige week moesten we nog 11 duiven voor laten gaan, nu bleef het bij 5 duiven. ( zie hiervoor de uitslag in de Gallerij)

In CC3, komen we op een 9e plek terecht tegen 1617 duiven. (9e, 38e,86e, 87e, 89e, etc.)
Een prijspercentage van bijna 52% (29/15).

In kring 1 komen we terecht op een 15e plek tegen 4758 duiven, ook hier is onze prijspercentage bijna 52%

In Noord van Afdeling 9 komen we terecht een op 29e plek tegen 7146 duiven, wederom een prijspercentage van bijna 52%.

In de gehele afdeling 9 komen we terecht op een 42e plek tegen 10104 duiven!!

Al met al zijn we best wel tevreden hoe deze jonge duiven vlucht is verlopen. Bijna al onze 29 duiven zijn weer retour op het hok. Vergeleken met voorgaande jaren hebben we het dit keer beter gedaan bij twee dagen mand.
Voor volgende week staat er een vlucht gepland vanuit Mourlincourt, ongeveer 400km voor ons. Elke week zullen we goed kijken en selecteren welke duiven wel of niet mee gaan.
Ons vlieghok is voor een gedeelte toe aan verjonging, we willen daarom ook graag een ruim aantal jonge duiven over houden, zodat we ruimte hebben om te kunnen selecteren. Maar tot nu toe zijn we zeer tevreden over de Jonge Garde die nu in onze hokken zitten!

Gebr. Sterken

22-8-’20: Jonge duiven vanuit Quievrain

Nadat we vorige week niet zo’n geweldige vlucht hadden, hebben we in totaal wel 41 duiven retour gekregen van die vlucht. We hebben er voor Quievrain (ruim 297km) 35 jonge duiven ingekorfd.

De wind was vandaag sterk, gelukkig wel wind achter, maar de kans op het voorbij vliegen was uiteraard aanwezig.
De eerste jonge duif was de 20-1140863. Deze duif heeft van de 4 vluchten dat hij nu is mee geweest, 2x prijs gewonnen tot nu toe.
Vader is een zoon van ‘Pierre’ (eigen kweek, goede vlieger) x ‘Jonge Amerikaan’ Hans Boenders en een 100% van W.A. de Bruijn.
De tweede jonge duif was de 20-1140874. Van vaderskant uit eigen kweek, terug te herleiden naar ‘Delanie en ‘Danie’ en van moederskant is het een Atema x ‘452’.

We beginnen om 10.24u met draaien, het was bij ons al bekend dat een medeliefhebber in de vereniging op dat moment al meerdere duiven binnen had. Oei, we zijn niet op tijd. Onze duiven kwamen vandaag met weinig drukte naar huis, hebben toch meer geleden onder de ‘slechte’ vlucht van vorige week.
Op dit moment hebben we 33 v.d. 35 duiven in huis. De laatste 2 zullen zich ongetwijfeld de komende 24 uur gaan melden.

In de vereniging het Zuiden hadden we een 20e, 27e, 29e, 30e, etc. tegen 263 duiven. 35/7 in de prijzen.
In CC3 hadden we een 40e, 67e, 69e, 73e, etc. tegen 2002 duiven. 35/10 in de prijzen.

Voor de echte kopprijzen zullen onze jonge duiven een stuk sneller naar huis moeten komen. Voor volgende week wacht ons voor de eerste keer 2 dagen mand, we zullen dan ook deze week wederom oefenen met drinken.
Dan vliegen de jonge duiven vanuit Dizy-le-Gros, dit is voor ons ruim 355km.
Voor nu rest ons om onze jonge garde weer fitter aan de start te laten verschijnen.

Gebr. Sterken

15-08-’20: Jonge duivenvlucht vanuit Bierges

Vorig weekend was er geen duivensport, vanwege de extreme hitte. De protocollen zijn zo geschreven dat het een ‘No-Go’ was. Hierover werd veel gezegd en geschreven (zowel positief als negatief), met name op Social Media.
Maar ook dit weekend was het nog relatief warm, wat vooral de nasleep was van de hittegolf die we hebben gehad in Nederland.

De afgelopen week zijn we wel onze jonge duiven gaan lappen, maar dan in de ochtend vrij vroeg, zodat ze redelijk op tijd weer thuis waren. Ondanks de wisselvallige berichten over het weer van dit weekend, hebben wij toch onze 45 jonge duiven ingekorfd, op een vlucht vanaf Bierges, ruim 228 km. Op de fond vlucht hadden wij geen duiven mee, wij richten ons verder op de natour.

Uiteindelijk zijn onze duiven (bijna 18.000) losgelaten om 11.15u. Het was voor het eerst een complete afdeling 9 lossing. De duiven in zuid vielen nagenoeg goed, daar scheen dan ook het zonnetje op vele plaatsen, maar zodra je dichter bij Overijssel kwam, werd de lucht grauw en grijs, was de luchtvochtigheid erg hoog ( je begon al te zweten met niets doen) Dit beloofde niet veel goeds… En dit was dan ook terug te zien in het verloop van het concours. De duiven kwamen traag, veel tijd ertussen… Het concours heeft ruim 2,5 uur open gestaan!!

Normaal gesproken schrijf ik wie de eerste was, de tweede, etc. Maar voor deze vlucht breng ik mijn ode uit aan al onze 21 duiven!! (geschreven om 22.00u) die we op dit moment weer terug hebben op het hok! Er ontbreken bij ons dus nog 24 duiven! Duiven die al veel hebben gezien en meegemaakt, maar het vandaag niet hebben gered, ik hoop dat ze zich morgen alsnog melden!!
Zo zijn er meer liefhebbers die amper de helft van hun duiven weer terug op het hok hebben. Op dit moment staat de teller (zondag 16-08, om 14.00u) op 35 duiven terug op het hok.

Opvallend aan de terugkomst van onze eerste twee duiven is wel dat ze uit het zelfde koppel komen. Vorig jaar aangeschafte duiven bij ‘v.d. Stouwe – Douna’ (dit maal uit de ‘Morgan’ van de Comb. Mantel x ‘zus Julliette’ van de Gebr. Homma) x uiteraard een dochter van de ‘452’ van H. Boenders.
Afgelopen wedvluchten waren er ook jonge duiven die uit een ander koppel van ‘v.d. Stouwe – Douna’ komen, die aan kop waren! Dit is voor ons uiteraard een stukje toekomst om verder naar uit te kunnen bouwen.

Binnen PV het Zuiden, behaalde we een 3e klassering en een 14e, 24e, 26e, 37e etc. tegen 411 duiven.
Binnen CC3, behalen we op dit moment een 6e klassering en een 29e etc. (er moet nog 1 vereniging volgen) tegen 3604 duiven.
Binnen Kring 1, behalen we een 26e klassering tegen 9697 duiven. (ook hier

Voor volgende week wacht ons voor de jonge duiven nacht langer mand (voor de eerste keer) We zullen dan deze week ook veel oefenen met water in onze africhtingwagen. Waar de jonge duiven heen gaan is op dit moment nog niet bekend.
Verder begint ook de natour. Deze week zullen ook onze oude duiven hiervoor in ‘vorm’ brengen. Dit is een vlucht vanaf Beek & Donk.
Maar of dit alles doorgaat is onduidelijk, gezien het verloop van de vlucht dit weekend.

Gebr. Sterken

01-08-’20: 3e jongen duiven vlucht Beek&Donk, we komen in vorm!

Vandaag stond de 3e jongen duiven vlucht op het programma. In eerste instantie stond Tilburg op de planning, dit werd gewijzigd in Nederweert, met het oog op de wind en eventuele kruisingen, maar ook de broeierige warmte die was voorspeld. De losplaats werd uiteindelijk vannacht bepaald dat het wederom Beek & Donk werd (zelfde als vorige week) De losplaats in Nederweert stond het gras te hoog. Afstand een ruime 112 km. Op deze vlucht hadden we 45 jonge duiven mee.

De afgelopen week hebben we veel tijd geïnvesteerd in het binnenkomen van de jongen duiven. Samen met een aantal liefhebbers hebben we de jongen duiven een aantal maal weggehad, zodat ze nog beter leren om zich af te splitsen en naar beneden te komen, zonder al te veel tijd te verspillen aan ‘spelen in de lucht’.
En dit had zeker resultaat dit weekend!

De eerste 2 dagen kwamen aanvallen, maakte een kleine draai en landen direct op de klep! Voilà!
Op gegeven moment vlogen er tientallen duiven van liefhebbers uit de buurt en toch kwamen onze duiven direct naar beneden. Ze hadden focus op het hok en lieten zich niet van de wijs brengen door de rest.
De duiven volgden elkaar dan ook in een rap tempo in, soms meerdere tegelijk!

De eerste duif die vandaag op de klep zat was de 20-1140857. Dit een duif uit eigen kweek, waarin de topvliegers ‘Nathalie’ en ‘Ruben’ naar voren komen, evenals onze topkwekers ‘Pierre’ en ‘Champ’. Aan moederskant zien we ‘Topo’ (Hans Boenders) x ‘813’ (K. Tjeerdsma) terug. 

De tweede duif vandaag was de 20-1140906. Dit is een ‘Van der Stouwe – Douna (zn. ChigagoS Gold x Bachelor) en aan moederskant komt Troyan Froome 555 x Iron Ace 200 van L.B.J. Geerinckx, duivin komende van Beverdam Pigeons. (zelfde ouders als vorige week de ‘921’ en bij de eerste vlucht ‘905’)

En de derde duif vandaag was de 20-1140900. Dit is aan vaderskant een duif van ‘Thomas Schwartze’ (DLD) met duiven van ‘Op de Beeck-Baetens’ en aan moederskant komt een dochter van de ‘452’ Hans Boenders en de ‘813’ van K. Tjeerdsma weer terug.

In de vereniging het Zuiden hadden we vandaag 3 duiven bij de eerste 10! de 6,7 en 10e. Door het snelle verloop van het concours, 11 duiven in de prijzen van de 45.

In CC3, hadden we twee duiven bij de eerste 10! (6, 7, 26, etc.) Hadden we 18 duiven in de prijzen, prijspercentage van 40%.
Een 39e plek in Kring 1 en 46e plek Afd. 9 Noord!

Inmiddels zijn al onze 45 jongen duiven weer thuis en kunnen zich voorbereiden op volgende week, dan staat Bierges op het programma voor de jongen duiven, dit zal voor het eerst een afdelingslossing worden! Bierges is voor ons ruim 228km!

Gebr. Sterken

18-7-’20: De kop is eraf voor de jonge duiven

Vandaag stond voor ons de eerste wedvlucht op het programma voor de jonge duiven. Voor ons een vlucht vanuit Boxmeer, een krappe 90 km.
we moesten wachten totdat andere afdelingen hun jonge duiven los gingen, om vermenging te voorkomen. Uiteindelijk ging onze jonge duiven om 10.30u los.

Wij zelf hadden 48 jonge duiven mee. Maar bij ons in de buurt, hadden we met alle liefhebbers met elkaar wel ruim 250 duiven mee, dus je raad het al op moment dat de eerste duiven terugkomen, vliegen er tientallen door de lucht. De één nog vrolijk van de spanning door de lucht aan het dartelen, de ander die sneller zijn hok op zoekt.

Onze eerste duif kwam met de eerste lichting mee, maar vond het nog te gezellig in de lucht, waardoor we deze enkele minuten later pas draaide.
We beginnen pas op ’33 te draaien, terwijl andere liefhebbers in de CC al ’30/31. We zijn dus echt te laat om mee te draaien voor de eerste.

De eerste jonge duif die we binnen hadden was de 20-1140863. De vader van deze duif was vorige week onze eerste duif op Chalons and Champagne. Aan moeders kant komt ‘TOPO’ terug van Hans Boenders.

De tweede jonge duif die we binnen hadden was de 20-1140905. Dit is een ‘Van der Stouwe – Douna (zn. ChigagoS Gold x Bachelor) en aan moederskant komt Troyan Froome 555 x Iron Ace 200 van L.B.J. Geerinckx, duivin komende van Beverdam Pigeons.

Op dit moment zijn bijna al onze jonge duiven terug!
Die hebben sinds gisteren, toen ze zijn ingekorfd weer genoeg geleerd voor volgende week.
Hopelijk komen ze dan iets makkelijker en eerder naar beneden toe!

Gebr. Sterken